Ik besef goed dat je aan de ziekte zelf niks aan te willen hebt, het komt of het komt niet! Maar ik besef daardoor ook heel erg goed dat de tijdige signalering ervan wel te beïnvloeden is!

Daarom is het motto voor deze petitie: meer controle, minder kanker!

Inmiddels is alle ophef in de media bijna een voordeel geworden voor deze ziekte; steeds meer mensen weten ervan. Maar er gebeurt nog steeds te weinig. Mijn doel is het beleid rondom het uitstrijkje te veranderen.

Als vrouwen vaker gecontroleerd worden, worden de onrustige cellen eerder gesignaleerd. Veel van die onrustige cellen zijn zelfgenezend. Die hoeven niet meteen operatief verwijderd te worden. Hoe lost je dit dan op? Vaker controleren!!! Lost het niet vanzelf op dan kun je altijd nog opereren. Maar natuurlijk wel voordat het kanker wordt! En ter voorkoming van zo'n 200 sterfgevallen per jaar!

Alle vrouwen zouden vanaf hun 18e ieder jaar een uitstrijkje moeten laten maken. En niet pas vanaf hun 30e (ééns in de 5 jaar), wetende dat er al vele vrouwen vòòr hun 30e geconfronteerd zijn met dit alles!

Vorig jaar is de petitie Stop Baarmoederhalskanker met veel belangstelling aangenomen door de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport; ook zij weten hoe belangrijk dit is. En gelukkig heb ik ook toen vanuit mijn hart gesproken, net zoals nu! Helaas zat er dus toen een voor mij onbekende adder onder het gras maar mijn insteek is altijd hetzelfde geweest!